Μοιρασιά-σκάνδαλο υπέρογκων ποσών σε συγκεκριμένες εταιρίες μέσω της ΜΚΟ Hopeten. Τσιμουδιά στο υπ. Μετανάστευσης
Από τον Νίκο Τσακανίκα
Άκρα του τάφου σιωπή στο… υπουργείο Μετανάστευσης βασιλεύει, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για υπέρογκα ποσά που κατευθύνονται σε συγκεκριμένες εταιρίες, μέσω ΜΚΟ, από τη συμμετοχή στο στεγαστικό πρόγραμμα για πρόσφυγες με την επωνυμία «ESTIA II».
Τα ερωτήματα αφορούν τις δύο μεσιτικές εταιρίες που συμμετέχουν στο «ΕSTIA II» μέσω της οργάνωσης Hopeten (αρχικά ιδρύθηκε με το όνομα Hopeland), η οποία ανέλαβε την υλοποίηση μέρους του προγράμματος με χρηματοδότηση περίπου 7.000.000 ευρώ για το 2021, ενώ είχε συσταθεί ουσιαστικά μόλις τον Σεπτέμβριο του 2020 από ανθρώπους που δεν είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στο Προσφυγικό μέχρι τότε.
Οι… ήχοι από αυτές τις διαδικασίες φαίνεται πως έχουν φτάσει και στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων από τον υπουργό Νότη Μηταράκη, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για πλήθος καταγγελιών που αφορούν μη σύννομες διαδικασίες σε εργοληπτικούς διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων και σε απευθείας αναθέσεις για τη στέγαση των προσφύγων.
Οι αποκαλύψεις της πολύμηνης δημοσιογραφικής έρευνας των διαδικτυακών ενημερωτικών μέσων Solomon και Reporters United είναι αυτές που έφεραν στο φως το πώς μια νεοσύστατη ΜΚΟ βρέθηκε να εισπράττει εκατομμύρια ευρώ σε συνεργασία με δύο μεσιτικές εταιρίες, οι οποίες έκαναν παράλληλες μισθώσεις σε Κινέζους επενδυτές και πρόσφυγες, ποιοι βρίσκονται πίσω από τις μεσιτικές εταιρίες και ποια η σχέση τους με την οργάνωση και τον υπουργό. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Τον Μάιο του 2016 ιδρύθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου» από 5 εταίρους, με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων στην πόλη του Αγίου Δημητρίου για ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι για ζητήματα που αφορούν τους πρόσφυγες. Ως διαχειριστής εμφανίζεται ο Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, άλλοτε σύμβουλος στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2020, ο ίδιος ο Αρβανιτάκης αναφέρει σε γραπτή του δήλωση πως θέλει να απαλλαγεί από την εν λόγω ΑΜΚΕ και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Εκείνη την περίοδο (σ.σ.: ως διά… μαγείας) ένας καλός φίλος μου με ενημέρωσε ότι ο λογιστής του αναζητούσε, για λογαριασμό πελάτη του, μια εν λειτουργία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για να συμμετάσχουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ, όπου συχνά οι δικαιούχοι οφείλουν να έχουν λειτουργία ετών για να μπορέσουν να συμμετάσχουν».
Έτσι προέκυψαν δύο νέοι εταίροι, στους οποίους πέρασε τελικά η ΑΜΚΕ και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι άνθρωποι αυτοί δεν φαίνεται να έχουν καμιά δραστηριότητα ή οποιαδήποτε εμπειρία από το Προσφυγικό. Συγκεκριμένα, ο Γεώργιος Πουλαδάκης είναι πρώην εργαζόμενος στην καθαριότητα στον Δήμο Αμαρουσίου και η Αικατερίνη Ρουκά επιχειρηματίας στον χώρο των καλλυντικών στη Θεσσαλονίκη.
Κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος για να αρχίσει η μπίζνα. Μέσα σε τρεις μήνες, η νέα ΜΚΟ πήρε άδεια από το υπουργείο Μετανάστευσης, όταν ο απαιτούμενος χρόνος για τη συλλογή δικαιολογητικών, τον έλεγχό τους και την τελική έγκριση είναι το λιγότερο ένας χρόνος. Τέλος Σεπτεμβρίου 2020, 10 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, οι νέοι εταίροι υποβάλλουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα ESTIA II και, έναν μήνα μετά, το υπουργείο αναθέτει στη νεοσύστατη ΜΚΟ τη στέγαση 1.002 προσφύγων για δυόμισι μήνες αντί 1.067.824,10 ευρώ!
Το καταπληκτικότερο όλων είναι πως η εγγραφή της ΜΚΟ στο μητρώο του υπουργείου ολοκληρώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020, δύο μήνες μετά, και δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021! Τον επόμενο χρόνο, το 2021, το ποσό εκτοξεύτηκε στα 6.270.000 ευρώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου